Оставката на правосъдния министър Христо Иванов е приета от премиера Бойко Борисов, съобщи самият Иванов на излизане от Министерския съвет. Информацията беше потвърдена и от правителствената информационна служба.

Заедно с министъра оставка за подали и тримата му заместници Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева. Техните оставки също са приети от министър-председателя.

Пред журналисти Христо Иванов заяви, че оттеглянето от поста е негово лично решение и не го е консултирал с други.

Пред bTV Иванов обясни, че е заел поста заради реформите, които иска да извърши, и още в началото на мандата си е казал, че ако те не се случат, няма основания да остане.

Това, което парламентът прие днес, има положителни моменти, но за съжаление, темата за свръховластяването на главния прокурор и нежеланието на българската политическа класа като цяло да погледне тази тема в очите и да направи нещо, както и корупционният скандал покрай записите със съдия Ченалова, доведоха до изчерпване на политическия ресурс, с който бих могъл да правя някакви стъпки по-нататък, посочи Иванов на излизане от МС.

Той не пожела да коментира дали решението му ще промени политическата подкрепа за правителството.

Иванов обяви, че подава оставка по-рано днес в парламента, след като депутатите не приеха исканата от него структура на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Вместо това беше прието предложението на АБВ.  Според приетата поправка съотношението между парламентарната и прокурорската квота е в полза на прокурорската. Именно срещу това протестираха от Реформаторския блок.

Новината за оставката завари премиера Борисов на футболен мач на "Бистришките тигри" по време на обедната му почивка.

За момента не е ясно кой ще поеме поста на правосъдния министър. Според спекулациите на стола може да седне бившият образователен министър Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”.

Малко след 17 часа пък в парламента пристигна вицепремиерът Румяна Бъчварова, която провежда среща с Реформаторите.