България няма да подкрепи инициатива на НАТО за сформиране на флотилия в Черно море, която да парира евентуална руска агресия. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той се закани, че ще има „проблеми” с министрите си, ако те са поемали ангажимент в тази посока.

Вчера президентът подкрепи румънската инициатива за общ черноморски флот и изпращането на войници в Румъния. Само след три седмици предстои среща на държавите от НАТО в Полша на най-високо ниво, където трябва да бъде представена националната ни позиция по въпроса.

Бойко Борисов не коментира дали Турция ще прекрати споразумението за реадмисия на нелегални имигранти, ако нашата страна откаже да участва във флотилията. „Ние нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 души, които сме върнали, имаме 200 отказа”, каза още премиерът.

„Българо-румънски учения можем всеки ден да правим. Другото вече е пряко отиване към военен конфликт”, подчерта министър-председателят. Според него участие на България във флотилия на НАТО би се приело особено тежко от руската страна.

„Когато дойдоха колегите с нашите партньори и за противоракетната отбрана, аз винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна на Русия. Те имат друг тип действия на територията на България, те са преди всичко икономически, които са били и срещу мен. С ракети и танкове съм убеден, че няма такива идеи”, категоричен беше Борисов.

Той подчерта, че сме направили всичко, което се изисква от нас като членове на НАТО.

"От Анкара президентът Путин и президентът Ердоган за една нощ или ден "Южен поток" го прекръстиха на "Турски поток" и заобиколиха България. Нашите реактори в Белене заминаха за натовска Турция. Нито един мой съсед или колега не се обади в моя защита", каза още премиерът.

Той призова „ястребите” да изпратят своите синове на бойните кораби. „Чакам Ненчев да си дойде, Дани Митов да си дойде, много неприятно ще е, ако те са поемали ангажимент (...) Ако мои министри са давали напразни надежди без да ме информират по тази тема, ще имат проблеми с мен”, заяви премиерът.

Той сподели, че неотдавна е коментирал с германския канцлер Ангела Меркел, че „хората в Европа и света са забравили какво е война”.

„Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор, толкова инвестиции направиха и частният капитал, и държавата в тези курорти...”, заяви още той.