Премиерът Бойко Борисов бил предупреждаван от военния си министър Николай Ненчев, че подалият оставка командващ на военновъздушните сили ген. Румен Радев е „политическо лице”, но се подвел първия път, когато военният обяви намерение да се оттегли. Това призна самият министър-председател в авиобазата в Граф Игнатиево.

Ген. Радев вчера подаде рапорт за пенсиониране, като името му се спряга за възможен кандидат-президент от БСП. Корнелия Нинова потвърди, че той е един от кандидатите за номинация.

Самият ген. Радев не е коментирал защо напуска бойната авиация.

Премиерът изрази съжаление, че 125 годишна партия, като БСП е стигнала до там, че да няма един партиен член, който да издигне за кандидат –президент, а се крият зад генерали: „А какво ще стане, ако ние издигнем ген. Константин Попов ще разделяме армията ли?”

През октомври м.г. генералът също обяви оттеглянето си в знак на несъгласие с „непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация”. След разговор с премиера командващият реши да остане на поста си.

Целият сюжет бе на фона на сагата с ремонта на изтребителите МиГ-29, по отношение на който стана ясно, че ген. Румен Радев има различия с военния министър Николай Ненчев.

Последният заяви днес, че през декември България ще има толкова боеспособни самолети, колкото не е имала от 2002 г. насам. Ненчев посочи, че страната ни ще е в състояние сама да охранява небето си, но сред съюзниците ни има сериозно желание въздушното пространство да бъде охранявано съвместно.

Подчертан противник на подобно развитие е именно подалият оставка генерал.