Премиерът Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той обяви, че ще се оттегли от поста след загубата на президентските избори на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Оставката бъде гласувана от депутатите най-късно в сряда.

Снощи премиерът заяви, че резултатите на изборите показват, че е налице ново управляващо мнозинство с участието на БСП, ДПС и ДСБ.

Борисов подчерта, че ГЕРБ ще върне мандата за нов кабинет в рамките на този парламент. От БСП също обявиха, че биха върнали мандат за съставяне на правителство.

Борисов декларира, че ГЕРБ е „за” предсрочни парламентарни избори, и отрече с действията си да тласка страната към политическа криза.

Снимка: Reuters

Той подава оставка като премиер за втори път. Първият беше след протести срещу кабинета през февруари 2013 г.

По последните данни на ЦИК - при 99,3% обработени протоколи, Румен Радев е получил 59,35% от гласовете на втория тур на изборите, а опонентът му Цецка Цачева - 36,17%.

Днес следобед в 14 часа новоизбраният президент ще се срещне с настоящия държавен глава Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2.