Регионални политически сюжети и механично задраскване на един и същи номер партия и преференция от листата може сериозно да пренаредят картите в 44-ия парламент.

Към момента е доста сериозна вероятността той да има нов председател. Причината – Цецка Цачева беше втора в плевенската листа на ГЕРБ (след Ивайло Московски). Третият Пламен Тачев и четвъртият Владислав Николов обаче я изместват. Така тя би могла да стане депутат само при положение, че Московски отново заеме министерски пост. Междувременно НС ще е избрал председател.

Снимка: bTV

Сред по-любопитните подобни сюжети за ГЕРБ извън столицата са тези в Благоевградско. Синът на небезизвестния кмет на Симитли Апостол Апостолов – Стефан Апостолов, който беше на последното 22-ро място в листата, изскача напред със събрани 6637 преференции и е един от сигурните депутати.

Шефът на Агенцията по метрология Александър Манолев, който беше под номер 5, събра 6703 гласа.

За сравнение, водачът на листата Цветан Цветанов има само 2185 преференции, а досегашният депутат и втори в листата Даниела Савеклиева – 2353.

Три години след изненадалото всички влизане на младия социалист Момчил Неков в Европейския парламент, недоброто разбиране на преференцията продължава да вкарва непознати лица в органите на властта. Според предварителни данни, сред „жертвите” на синдрома 15/15 (по номера на Неков в листата на БСП през 2014 г.-б.р.) е и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова.

Снимка: bTV

Тя беше след Бойко Борисов в „лидерския” 25 МИР-София. Над 5000 преференции обаче е получил №11 от листата на партия №11 – Христо Гаджев. В 24 МИР така бившият конституционен съдия Георги Марков е „прескочен” от Борислав Борисов. И Петкова, и Марков, обаче се очаква да влязат в парламента.

Снимка: bTV

Феноменът 10/10 преподреди листата на коалиция „БСП за България” (№10 в интегралната бюлетина) в Старозагорско. Десетата в листата на социалистите Донка Симеонова събира 4596 преференции и измества поставения на второ място Георги Гьоков. Досегашният депутат ще е народен представител и в 44-тото Народно събрание, но ще влезе като трети поред.

Последният, четвърти мандат ще е за коалиционния партньор Спас Панчев ( БЗНС Александър Стамболийски).

В Кърджали феноменът 9/9 доведе до изместването на Хасан Азис. Той ще отстъпи второто място в листата на Ахмед Моллахасан, който иначе е под номер, съответстващ на този на политическата сила. Кърджалийският кмет е получил по-малко преференциални гласове и от Альоша Синабов, който е под номер 5.

Дали „изстреляните” от преференцията кандидат-депутати ще влязат в НС, или партийните централи ще ги принудят да се откажат, ще стане ясно в следващите дни. Точното разпределение на мандатите в 44 НС ще бъде обявено на 30 март, а имената на депутатите ще знаем на 3 април.

Доволни ли сте от резултатите на изборите?