Първи ден на предизборни скандали в парламента и извън него. ДПС обвиниха Централната избирателна комисия в намеса в изборния процес, а Радан Кънев и Лютви Местан пиха кафе и обсъждаха въпроса за мажоритарния вот.

Денят започна с обвинение към централната избирателна комисия, че от арбитър на вота се е превърнала в пряк участник в него. Поводът - решение за разпределяне на местата в общинските избирателни комисии, което ядоса ДПС. От партията да сезирали върховния съд и той вече е отменил решението на ЦИК.

Аргументът на съда е, че решението е предварително и предхожда указа на президента за насрочване на изборите. Поради това то е недействително. Според Върховния съд, ЦИК са избързали с това свое решение. Трябвало е да изчакат указа на президента.

От комисията казаха, че ще се съобразят с решението на съда. Когато обаче отново приемат решението, не е ясно, дали то няма да се повтори в същия вид.

Повечето партии опровергаха тревогите на ДПС. „Мотивът да бъде отменено решението на ЦИК е изцяло формален, защото е преждевременно”, отбеляза Мая Манолова.

Чуха се обаче и други, противоположни обвинения към комисията. „С поведението си, ЦИК показва, че е на страната на противоконституционната и протурска партия ДПС”, категоричен беше съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

А ние двамата с Лютви пием кафе

И докато скандалът набираше скорост, изненадващо ДПС и Реформаторите се срещнаха по покана на Лютви Местан да говорят за мажоритарния вот.

Оказа се, че и двете партии искат корекция на въпроса на президента за смесената система.

„От мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур интерес ще имат само ГЕРБ и ДПС и обратно - от преференциална система - основно десните”, отбеляза Радан Кънев.

Следващата седмица от ДПС ще проведат още срещи по темата.

Днес бяха оповестени поредни тревожни данни, свързани с изборния туризъм преди местния вот. Най-много лица са сменили адресните си регистрации в областите Видин, Враца, София-област, Кюстендил, Перник и Монтана.

Във Видин броят на тези хора се е увеличил седем пъти.

А общо броят на тези лица в сравнение със същия период на миналата година е скочил двойно. От около 43 000 души на 80 000 души.