Преди 21 години: БСП връща мандата, България тръгва към Европа
Отново си спомняме за най-голямата криза в демократичната история на нашата страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    5
Връщането на мандата 1997 - 9

На 4 февруари се навършват 21 години от връщането на мандата за съставяне на правителство от БСП, което сложи край на тежката политическа криза, в която България беше изпаднала през 1996-1997 г.

Още през лятото-есента на 1996 г. стана ясно, че е изнесено житото и пред хлебарниците в цялата страна през зимата започнаха да се вият огромни опашки, които станаха емблема на социалистическото управление, влязло в историята като „Виденовата зима“, припомня БГНЕС.

В същото време се разрази и остра финансова криза – редица банкови институции обявиха фалити (БЗК, Минералбанк и др.), България бе връхлетяна от хиперинфлация - 300%, валутният резерв беше стопен до по-малко от половин милиард долара. Левът девалвира многократно, неговият курс спрямо долара през януари-февруари 1997 г. достигна 3000 лева за 1 долар. Средната заплата в страната падна до 5 долара.

В тази обстановка правителството на Жан Виденов подаде оставка на 21 декември 1996 г. На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев, чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция.

Връщането на мандата 1997 - 1

Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Парламентът беше обкръжен, стигна се до тежки сблъсъци с полицията. През следващите дни страната беше парализирана от протести.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов връчи на БСП мандат за съставяне на правителство. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев.

Връщането на мандата 1997 - 6

Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир. На 12 февруари президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

През следващите месеци беше въведен валутен борд, с който икономиката беше стабилизирана. Спорна от днешна гледна точка като реализация, но безспорна като необходимост, започна приватизацията на огромното количество на практика фалирали държавни предприятия, у нас влязоха и чуждестранни инвеститори.

Важни промени настъпиха и във външнополитическата ориентация на България, която прие като своя стратегическа цел присъединяването към НАТО и ЕС. Това беше постигнато съответно през 2004 и 2007 г.

  • 0
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре