Приоритети за новия програмен период (2014 – 2020 г.) няма, защото правителството преди нас не си е свършило работата. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНР.

"Никой от нас няма приоритети, защото тези неща се изработват поне една-две години преди периода. Това не е свършено", поясни Златанова. И добави, че липсвали стратегически документи в секторите здравеопазване, образование, електронно правителство, облекчаване на бизнес климата. "Липсва ми цялостна визия, която предишното правителство не е изработило и на която тези стратегии трябва да стъпят", каза вицепремиерът.

Златанова каза още, че България е една от малкото страни, които ще получат пари в здравеопазването в рамките на следващия период, тъй като "Европейската комисия е проявила разбиране".

Правосъдният министър отбеляза още, че няма план в областта на правораздаването, различен от преодоляването на критиките в петгодишния доклад на Европейската комисия. Златанова обясни, че възнамерява да се консултира с неправителствените организации, които работят в областта на правосъдието, и заедно да потърсят поне няколко точки на консенсус, по които да се върви към реформа.

Златанова да чете повече!

Бих препоръчал на Зинаида Златанова да отдели малко време и да прочете, какво има като запас от налични документи в нейния Министерски съвет. Така бившият министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев коментира пред Агенция „Фокус” думите на настоящия правосъден министър за несвършената работа от кабинета „Борисов”.

Според Дончев четенето на документите ще отнеме много време на наследничката му в евроресора понеже става въпрос за голям обем от данни. „Ще посоча само Националния план за развитие на България 2020, както и проекта за споразумение с ЕК”, допълни Дончев.

По думите му, България сигурно е първата държава-членка, която е представила проект за споразумение с ЕК, въпреки че все още няма приети регламенти и бюджет. „Нека г-жа Златанова да протече внимателно тези документи и тогава, мисля, че ще е в състояние да коментира доста по-компетентно”, препоръча директно Томислав Дончев.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа