Не е време за оставки в момента, обяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Според него първо трябва да се изгради съдебната реформа и да се раздели отговорността на отделните звена в правосъдието, за да поемат всички своята отговорност.

„Нека дебатираме сериозно, да се вглеждаме върху това какво може да се поправи във всяка една брънка в процеса и тогава мисля, че с по-спокойна съвест можем да покажем, да посрещаме неизбежните в демокрацията искания за оставки”, посочи правосъдният министър.

Иванов каза още, че няма диаметрални различния с главния прокурор Сотир Цацаров.

Министърът отбеляза, че Цацаров многократно е заявявал, че подкрепя разделянето на ВСС чрез промени в Конституцията, както и че двамата са съгласни, че трябва да се случат и други реформи.

Иванов подчерта, че няма повече да разменя реплики с главния прокурор през медиите. 

Той благодари на хората, които излязоха в негова подкрепа вчера, но и добави, че е благодарен и на тези, които му поискаха оставката, защото също се обявяват за съдебна реформа.

Според него знакът от двата протеста е, че българското общество иска промени в съдебната власт.

"Лошото е, че очевидно не успяваме да излъчим всички достатъчно ясна воля за тези промени и това кара хората да се изнервят и да реагират. За мен тези протести са сигнал, че трябва много по-ясно да покажем воля за реформа и за промени, много по-фокусирано да обсъждаме по същество аргументи и контрааргументи, за да може обществото да е спокойно, че има воля за промени", каза той, преди да участва в кръгла маса на тема "Инспекторатът към ВСС - обект или субект на съдебната реформа в България".