Правителството прие отчета за 2016 г. и одобри План за действие през 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, съобщиха от „Дондуков” 1.

Отчетът за постигнатите резултати показва, че 30 от набелязаните общо 59 мерки са изпълнени, а 24 са в процес на изпълнение. Петте мерки, които не са изпълнени, са основно в частта за противодействие на корупцията и са взети предвид при разработването на плана за 2017 г.

Сред изпълнените мерки са приетите изменения в Закона за съдебната власт, промените в НПК с оглед облекчаване на прекалено формалния процес, оптимизирането на щатните длъжности в органите на съдебната власт, новата методика за атестиране на магистратите, изготвеният анализ на Прокуратурата от независими експерти с помощта на Европейската комисия и др.

По част от мерките за тази година вече се работи, посочват от МС. Така, например, е приета Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. Изработена е и промяна в правилата за избор на председатели на ВКС и на ВАС и на Главен прокурор, съобразени с новите разпоредби в ЗСВ.

Ще се работи по промени в НК и НПК с цел проследяване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. Ще се приеме и нарочен законопроект за противодействие на корупцията, постоянен мониторинг върху разходване на средствата за овладяване на миграционния натиск, проверки на мобилните митнически групи непосредствено след зоните на ГКПП и т.н.