Държавата отпуска общо 10 млн. лв. на Хитрино за справяне с последиците от газовата експлозия в центъра на селото, стана ясно след извънредно заседание на кабинета в оставка.

Половината от парите ще отидат директно по сметката на общината, за да може тя веднага да започне действия по разчистване след премахването на неизбухналите дерайлирали жп цистерни.

Други 5 млн. ще постъпят по бюджета на Министерството на труда и социалните грижи за храни, памперси и други продукти от първа необходимост, според заявените потребности на хората в селото.

За разрушената инфраструктура правителството ще иска от Европейската комисия разрешение да бъдат пренасочени средства по програмите за земеделие и транспорт.

С над 1 млн. лв. по транспортната програма ще бъде възстановена жп инфраструктура, а с пари от ПРСР ще се възстановят пътищата и ВиК мрежата.

Където е възможно ще започне ремонт на сгради веднага. 26 къщи обаче са негодни за ползване. За хората, останали без дом, ще бъдат осигурени фургони, в които да живеят до новия строителен сезон. Гаранциите на кабинета са, че след това къщите им ще бъдат изградени наново.

„Общинското имущество е застраховано, както е по закон, само че нито държавата, нито общината може да чака дългите съдебни процедури, които следват след извършването на следствени действия, нито да чака не толкова бързите процедури по изплащане на средствата от страна на застрахователя. Впоследствие ще бъдат търсени всички суми и от застрахователи и отговорните лица“, каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Вижте повече във видеото: