От август 2009 г. до март 2013 г. са проведени 309 полета със самолети и хеликоптери на правителствения Авиоотряд. Това съобщи пред парламента премиерът Пламен Орешарски. По информация от генералния директор на Авиоотряда от август 2009 г. до февруари 2013 г. разходите по изпълнение на полетите са били в размер на близо 3 млн. лева.

„Има редица слабости в системата за отчетност за заявките за полети с Авиоотряд 28”, добави той в отговор на въпрос на депутата Венцислав Лаков от "Атака" за полетите на бившия премиер Бойко Борисов и членове на кабинета му.

Заявките не са завеждани по надлежен ред и администрацията на МС изпитва затруднения да ги обобщи. МС е заплатил за полети с Авиоотряда 1 653 699 лева за периода 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато Авиоотрядът е бил към Министерство на транспорта. Тази сума не включва и полетите, извършвани по заявка на други ведомства, освен МС, обясни Орешарски.

"Самият факт, че заявките не са завеждани по съответния ред говори за слабости в документооборота. Поради големия интерес с моя заповед съм разпоредил проверка на дирекция "Главен инспекторат" към МС, която ще приключи на 28 юни. Докладът на тази проверка ще предоставя на временната анкетна комисия и на вас лично", обърна се Орешарски към Лаков.

"По въпроса за случай на унищожени документи – не ми е известен такъв случай", добави премиерът. От думите му излиза, че Министерски съвет е излъгал в отговор на питане на журналист на bTV. 

67 полета с военнотранспортния самолет “Спартан” и с хеликоптери “Кугар”, формулирани като „специални задачи“, са обслужвали правителството на експремиера. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Направените от Министерството на отбраната разходи за тези полети са 812 325 лв., като до момента не е ясно дали тези средства са възстановени в бюджета на Военното министерство.

Премиерът добави, че институциите ще окажат необходимото съдействие в работата на комисията, която ще проверява полетите на Авиоотряд 28.

Най-вероятно през следващата седмица ще станат ясни заместник-министрите и новите областни управители, заяви в кулоарите на парламента министър-председателят.

Запитан защо се е спрял на Цветлин Йовчев за поста на вътрешния министър, премиерът обясни: "Министрите са селектирани от повече кандидати. Това е мой избор".

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа