Държавният департамент призна публично, че отказва визи на настоящи и бивши правителствени служители от България и Румъния заради подозрения в корупция.

Скандалът гръмна по време на изслушване в Конгреса за отношенията на Вашингтон с Унгария. Помощник-държавният секретар по европейските въпроси Хойт Йи обяви, че не само на унгарски, но и на сегашни и бивши политици от България и Румъния са отказвани визи.

Темата започна след отказа на САЩ да пусне двама високопоставени държавни служители на Будапеща, защото има подозрения за корупция.

„Спираме хора от България и Румъния да влизат в Съединените щати заради подозрения в корупция, но не винаги използваме едни и същи средства в сравнение с Унгария или други държави”, коментира Йи пред Конгреса. „Има правителствени лица или бивши правителствени служители от Румъния и България, които нямат право да влизат в САЩ заради подозрения в корупция”, поясни още той.

В момента бившият румънски премиер Адриан Настасе също е със забрана да влиза в Съединените щати. От външното министерство на страната не поясняват кои са засегнати от забраната, защото информацията за издаване на виза е лична и не може да бъде разпространявана.

У нас

Все още няма информация от българското външно министерство за списък с имена на родни правителствени служители със забрана да влизат в САЩ заради корупция.

Преди месец Хойт Йи бе у нас и заедно с премиера Бойко Борисов обявиха, че са говорили по теми като съдебната реформа и конституционни промени.

Във външната парламентарна комисия още не е дошла информация за забрана към висши наши служители да стъпват в САЩ. Депутатите се съгласиха, че не е уместно образът на страната да се очерня отвъд океана, защото България е в прекрасни отношения с щатите.

Припомняме за подобен случай през 2010 година, когато бившия вътрешен министър и сега член на АБВ Румен Петков се оказа без виза за САЩ заради съмнения за престъпна дейност. Още тогава Петков каза, че от американското посолство са му изпратили писмо, в което не се споменава за разследване срещу него.

Официална позиция на посолството на САЩ

„Информацията за издаване на виза е лична и според законодателството на Съединените щати не се обсъждат детайли. От посолството, потвърдиха, че има румънци и българи, които не отговарят на условията за издаване на виза. Заради присъди за престъпления свързани с участие или облагодетелстване от корупция”, коментираха от американското посолство в страната.

Външно министерство все още няма данни за отказан достъп до територията на САЩ на конкретни лица, защото заради конфиденциалността на подобен списък с имена, той няма как да бъде предоставен на българската страна.