Радикалната ислямистка групировка „Ислямска държава” гради мощ, разчитайки предимно на наемници. Израелските специални служби имат данни за близо 10 000 бойци, пристигнали в конфликтните зони от чужбина, като 2000 от тях са пристигнали от Европа. Това заяви посланикът на Държавата Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз на пресконференция в София във вторник.

„Между тези 2000 души има представители на почти всяка една държава – не само на балканските. Онези джихадисти, които са от Европа, са с висока степен на мотивираност. Това са хора, които са готови да оставят зад гърба си целия си досегашен живот, семейство, работа и общество, готови са да жертват дори и живота си”, обясни израелският посланик.

„Използваме всички наши възможности, за да извършване наблюдения и анализ на действията на „Ислямска държава”. По цял свят има еврейски общности, еврейски граждани. Израел е отговорна за запазването на техния живот и здраве, независимо къде са по света”, посочи Шаул Камиса Раз.

Посланикът на Израел обаче допълни, че заплахата е насочена както към евреи, така и към християни и всички различни, също и срещу цели режими и общности. „Заплахата на „Ислямска държава” е заплаха, която по естествен начин обединява всички ни”, коментира израелският посланик в София.

„Най-проблематичният момент е, че тази организация дейно събира последователи по цял свят и насърчава пътуване към зоните на конфликта, където да вербува докрай тези млади мюсюлмани”, обясни Шаул Камиса Раз.

По думите му лидерът на „Ислямска държава” използва прийоми от психологията, за да промие умовете на последователи и да набира все повече такива. „Ислямска държава” спонсорира пътувания, предоставя гидове, хора, които да посрещат и изпращат желаещите бойци. Всеки, който пристига, получава базисно обучение, оръжие, транспорт. Още в началните стадии всички с военно обучение получават възможно най-тежките мисии, за да могат най-бързо да се приспособят и потопят в атмосферата на военните действия”, разказа още посланикът.

„Основният проблем е моментът, в който бойците се завърнат по местата, откъдето са пристигнали. Те се завръщат изключително милитаристично настроени, по-мотивирани да осъществят терористични нападения, както и да обучат следващо поколение”, добави Шаул Камиса Раз.

Той призова правителствата на всички държави да се замислят и да организират своите служби така, че да разберат колко и какви граждани от териториите им са посетили „Ислямска държава”, по какви причини и с какво се занимават, след като се върнат.