Промените в Изборния кодекс претърпяха промени, които предстои да бъдат гласувани от депутатите. Какъв ще бъде ефектът от намаляването на изборните секциите в чужбина и възможно ли е да процъфти изборния туризъм от Турция?

Според анализатори е много вероятно в деня на вота, да се появят под строй гласоподаватели с автобуси от Турция. Така вместо да ограничат, патриотите са на път да мобилизират българските граждани с турско самосъзнание.

По-сериозната опасност за манипулация е един човек да гласува поне два пъти. „Те имат документ с българското си име лична карта, освен това имат документ лична карта с турско си име, но имат и турски  пасторт, различно от тези две имена, и един има три самоличности. И някои от тях извършват престъпление”, каза Осман Октай.

Проблемът с по-малкия брой секции зад граница ще засегне най-вече българите в Европа и САЩ. Мария Спирова от Оксфорд е готова на всичко, за да гласува. „Ние от югоизточна Англия трябва да се съберем и да си опънем палатки, защото като се струпаме всички в Лондон, ще се чака с часове”, казва тя.

Другата седмица новите промени в Изборния кодекс влизат в парламента. Президентът все още не е сезирал Конституционния съд за спорните текстове.