Намерението на управляващите да наложат зависимост между покупко-продажбата на движим или недвижим имот и здравноосигурителната система отпадна при гласуването на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. Първоначално идеята бе сделките с жилища и автомобили да стават само срещу платени вноски за здраве.

Неприлаганият досега подход в България не се хареса на опозицията, която го определи като противоконституционен. Сериозен негативен отзвук имаше и сред обществото.

За да се потушат страстите, премиерът Бойко Борисов постави задача на здравния министър Десислава Атанасова и на финансовия й колега Симеон Дянков да обяснят на хората „добрите намерения” на кабинета да се подобри събираемостта в системата. Министър-председателят постави разделна зона на минало и бъдеще, заключвайки: „Било каквото било, тарикатлъкът приключва”, на едно от заседанията на правителството.

Макар че Атанасова се опита да използва строгия тон на премиера, препредавайки думите му: „Щом имат за кола, трябва да имат и за здраве”, днес мисията на министъра бе осуетена в парламента.

Хасан Адемов от ДПС и Екатерина Михайлова от Синята коалиция, които предложиха спорният текст да отпадне, признаха „добрите намерения” на кабинета, но посочиха, че те се сблъскват с конституцията, в която здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение.

В аргументите си „срещу” промяната Мая Манолова от Коалиция за България използва социален аспект. Според нея не е нормално да не се знае броят на некоректните платци, но по-важно е каква е причината те да влиза в тази графа.

Предложението прехвърлителят или учредителят да представя удостоверение от НАП, че не е с прекъснати здравноосигурителни права, отхвърлено днес, бе на председателя на здравната комисия Даниела Дариткова. Тя самата заяви, че е необходим обстоен анализ на здравно неосигурените българи и комплекс от мерки за подобряване събираемостта на здравните вноски.

  • "Било каквото било, тарикатлъкът приключва"
  • Зависимостта покупко-продажби - здравни осигуровки е извън закона
  • Щом имат за кола, трябва да имат и за здраве
  • Сделки за жилища и автомобили – само при платени здравни вноски