До края на тази година ще получим от Полша два отремонтирани двигателя, а до края на април ще имаме отремонтирани 6 самолета, които са напълно достатъчно плюс тези, с които разполагаме към момента. Това заяви на брифинг в парламента военният министър Николай Ненчев.

„Вчера беше финализиран договорът с полската страна. От полска страна приеха всички наши предложения, което ме кара да бъде изключително доволен. Той ще бъде ратифициран и подписан до дни”, посочи той.

Ненчев специално подчерта, че е бил запознат с договора за поддръжка на нашите МиГ-ове в Русия, като му направили впечатление високите цени.

„След което реших да се обърна към полска страна, за да попитам при какви условия и на какви цени можем да ремонтираме двигателите там, тъй като бях уведомен, че качеството е на много високо ниво и цените ще бъдат по-ниски”, коментира военния министър.

Проблем ли е друга държава да охранява небето ни?

Той поясни, че след проведените разговори се е оказало, че цените е 600 000 евро по-евтина на двигател или 1.2 млн. евро на самолет. „Ако решим да ремонтираме 10 самолета, това са 24 млн. лева”, допълни Николай Ненчев, като посочи, че няма да плащаме и 20% ДДС.

По думите му РСК „МиГ” са преразгледали офертата си и са предложили нова малко по-висока от полската.