9 от депутатите от Патриотичния фронт ще подкрепят номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева, докато 7 се очертава да се въздържат. Това стана ясно след срещата й с националистическото обединение.

На двата полюса бяха и коментарите на двамата съпредседатели – Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО).

Не я харесваме

Екатерина Захариева не успя да убеди част от групата на ПФ да я подкрепят, каза Симеонов, като уточни, че става въпрос за 7 души от парламентарната група.

„Зададохме въпроси, от отговорите на които не останахме доволни. Попитахме я какво отношение има към едни строежи до Черноморец, които са собственост на президента. Попитахме я какво отношение има към това магистрати да се нареждат на тротоара и да изразяват протест заедно с други граждани. Останахме недоволни от отговорите“, заяви Симеонов.

Той отбеляза и че Захариева „от дълги години е свързана с г-н Плевнелиев”.

Харесваме я

Разговорът с Екатерина Захариева беше конструктивен и 9 депутати от групата на ПФ ще я подкрепят, каза на свой ред Красимир Каракачанов. По думите му, необходимите реформи в съдебната система трябва да продължат и най-вече по отношение Законът за съдебната власт и другите закони свързани с работата на съдебната система.

„Доволен съм от нейното отношение по въпроса, който ние зададохме за работата на Министерство на правосъдието по темата за приобщаване на историческите български общности, които живеят в Македония, Сърбия, Украйна и Молдова с една по-бърза, динамична и качествена работа по отношение на даването на българско гражданство на тези хора“, уточни Каракачанов.

По думите му на срещата не са присъствали всички народни представители и утре депутатите ще гласуват според собствените си виждания.

„Слушал съм много министри, които дават най-различни уверения, преди да бъдат избрани. Уверенията са малко като на циганска сватба - преди да те изберат за министър обещаваш и коня и каруцата. Въобще не става въпрос за уверения. Зададохме конкретни въпроси и темата с българските общности ми е основна и съм доволен от нейния отговор. Отговорите бяха доста по-ясни от отговорите, които получавахме преди година и нещо, когато разговаряхме с подалия оставка министър“, заяви Каракачанов.