Политолози: Да вървим към френската избирателна система или от смесен тип
Абсолютно мнозинство у нас може да постигне само Миле Китич, ако се кандидатира в Перник, посочи Георги Харизанов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
избори във Франция
Снимка: Reuters

Отхвърлянето на мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура беше правилно и вече може да се коментира спокойно да се промени системата или към смесена, или към френския вариант, където не се иска абсолютно мнозинство. Това посочиха политолозите Цветанка Андреева и Георги Харизанов в студиото на „Тази сутрин”.

Според Харизанов проблемът на така предложения мажоритарен вот се корени във формулировката „абсолютно мнозинство на втори тур”. Той посочи, че това няма как да се получи, освен ако „Миле Китич не се кандидатира в Перник”. Аз съм за мажоритарно гласуване в два тура, но абсолютното мнозинство е проблем, каза той.

Мажоритарният вот не мина в парламентаПромените в изборния кодекс бяха подкрепени само от 98 депутати от ГЕРБ и „Воля”

Андреева добави, че показателно за мотивацията за популизма на законопроекта, който преди ден не беше одобрен на първо четене, е смяната на позицията на ДПС. „Получи се неочаквана подкрепа от „Воля”. Всички знаят, че те нямат политически или пряк интерес да се заложи на мажоритарна система. Но го подкрепи. ДПС показа зъби и не подкрепи закон, който би ги обслужил. Но ДПС има енергия да понесе общественото недоволство. Разиграха се странни неща”, посочи тя.

Субкултурата на хората със симпатии към Слави Трифонов надделяха. Те искат справедливост, а не познават спецификите на това, за което гласуват. На хората им беше казано, че ще произведат нов качествен елит, че ще има справедливост, но мажоритарната система не е панацея срещу злото в държавата, добави Андреева.

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре