С отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, финансовият министър Владислав Горанов постави себе си над гражданите и законите на страна.

Това е позицията на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), след като вчера финансист №1 обяви, че няма да позволи актуализация на бюджета на силовото министерство в размер на 21 млн. лева.

Категоричният отказ да се изплатят дължимите обезщетения за организацията е „нарушаване на законите, за което ще платят българските граждани, тъй като в момента са заведени стотици граждански искове”.

Що е то привилегия?

От СФСМВР посочиха, че това Горанов, подобно на своя предшественик Симеон Дянков, показва, че не прави разлика между привилегии и социални компенсации. Според синдиката, министърът внушава, че компенсацията за ограничаването на правата на служителите всъщност е привилегия.

От федерацията отбелязват, че последните изказвания в медиите на министър Горанов не само са откровена спекулация, но и “граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него конституцията и принципите, залегнали в нея са маловажни и че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително”.

“СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между „привилегия“ и „компенсация“ пред обществеността", пишат синдикалистите.

#извинисебе

От федерацията поздравяват вътрешния министър Румяна Бъчварова, за нейната категорична позиция в защита на служителите в МВР и настояват те да получат извинение от Волен Сидеров. Именно подобна защита, очакват служителите в МВР от страна на политическото ръководство.

СФСМВР счита, че с постъпката си народните представители от Атака за пореден път унижават служителите в МВР и уронват авторитета на Народното събрание и на всички държавни институции.

В същото време синдикатите са изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани са и от готвените в МВР оптимизации, които не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации.