Не особено последователен в управленската си политика, както показва практиката, но стриктно спазващ заканите си към опозицията, премиерът Бойко Борисов вече започна да реализира „специализираната правителствена операция” по „заглушаване лъжите на Станишев”, която сам обяви преди седмица.

Стенограмата от правителственото заседание показва, че министър-председателят отделя време за близо 1500 думи, отправени към „червения” лидер. Разбрал, че „колкото повече говори, той (Станишев – бел. ред.) казва толкова повече лъжи”, Борисов изпраща културно послание към своя най-върл политически неприятел - да гледа постановката „Език мой, враг мой”.

Тема номер едно за министър-председателя продължава да бъде строежът на АЕЦ „Белене”, между който промъква и редовните си заслуги за изграждането на пътища и магистрали.

Макар че премиерът нееднократно заявява, че нападките на Сергей Станишев го "разсмиват много", в думите му проличава обида от липсата на признателност за резултатите, които е постигнал.

Защото вчера казва, че да отрежеш, визираше ме мен, че откриваме селски пътища, аз вярно, че съм открил и много селски пътища между села, които никога не са имали пътища, и затова цялото население е излизало да се радва”, припомня Борисов.

Сега времето застудя...

В продължение на мисълта си и като леко лирическо отклонение той се обръща към свята регионална колежка: „Сега времето застудя. Лили, подсети ме да си сложа пуловера, дето съм обещал на тази бабка, която ми го оплете”. Премиерът е известен с устните наставления, които отправя постоянно към министрите си, но за пръв път Борисов разчита на някой от тях по личен въпрос.

Следва изброяване на инфраструктурните успехи на кабинета – неща, за които Станишев само си е „мечтал”. После министър-председателят надълго и широко обяснява противопоставянето му на Станишев по темата АЕЦ „Белене”. Според него лидерът на БСП има като опит „как да разруши 80% готова централа да я превърне в момента в един гьол и да изхарчи един милиард”.

Борисов, който многократно е обвиняван от опозицията, че си противоречи в думите и действията по спорния проект, внася пояснение:

Единственото, което сме казали срещу „Белене” е, че нямаме държавни пари да я платим и че не бихме искали да заложим следващите поколения да плащат тази цена - 20 и нагоре милиарда лева и още поне един милиард за електропреносна система”.

Текстът на референдума - противоконституционен

Според него опозицията в момента извършвала „огромна манипулация на хората” за референдума, чийто текст бил противоконституционен.

Управляващата партия обаче нямало как да си позволи да обяви това официално, тъй като „за обикновения зрител или читател, или слушател, за обикновения гражданин, който се информира от медиите, ще остане, че БСП са искали референдум, ама ГЕРБ с някакъв трик не е допуснал референдум”. Затова премиерът поръчва „ясно и точно на всички да се разясни”, че ГЕРБ ще подкрепи „точно текста, който предлага БСП”.

Пари не за кампания, а за допитването

На заседанието е станало ясно още, че парите за референдума ще се разделят пропорционално между политическите партии – нещо, което накарало „Дянков много да се радва”.

Няма да правим предизборна кампания, ще спестим тези пари, ще ги дадем за референдум, за да не взимаме парите на децата. Тук ще видите кои партии са искрени за референдума и какво ще кажат: „Дянков да намери пари”. Дянков трябва да ги вземе от пенсионерите, трябва да ги вземе от учителите, от лекарите, от всички съсловия. Затова няма да ги взимаш, а ние, ето ГЕРБ дава най-голямата вноска от субсидията за референдума”, казва Бойко Борисов.

След като премиерът по-рано в речта си заявява, че медиите в момента „обслужват” Сергей Станишев, той дава съвет на своите министри – как да предават думите му:

Използвах времето да ви кажа всичко това, защото по тези теми могат да ви срещнат журналисти, да ви питат, вие сте улисани в своите персонални задачи, може да не ги знаете тези теми, да знаете какво ми е решението”.