Осем души вече са задържани за купуване на гласове. Това съобщи на депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя обаче не уточни нито по колко върви гласа, нито какви са схемите.

„Сега проучваме случаите, ще получите информация ,когато сме готови. Моля ви не ми задавйте толкова конкрети въпроси", коментира Бъчварова.

Според главния прокурор Сотир Цацаров „купуването на гласове и целия този пазар нямаше да съществува, ако няма политически субекти, които да са потребители в целия този процес”.  

По-рано ЦИК взе решение за сваляне на имунитета на кандидат за общински съветник. Това стана след искане от главния прокурор Сотир Цацаров.

Причината за искането на главния прокурор, е че Борислав Георгиев, който е кандидат за общински съветник в Плевен, е посегнал на управител на местен клуб. От ЦИК решиха да свалят имунитета му. Иначе днес МВР, ДАНС и Прокуратурата се срещнаха с депутати, за да обсъдят именно лошите изборни практики.

Събитието беше по инициатива на Патриотичния фронт.

Борислав Георгиев заедно с фенове на футболен клуб се опитали да влязат в местно заведение. Собственикът обаче не ги пуснал, защото и друг път буйствали в бара.

„В Плевен е тривиално сбиване, което общо взето е причинено от спор, относно ползване на заведение, но извършителя е кандидат общински съветник”, поясни Цацаров.

Борислав Георгиев дори ударил с юмрук управителя на заведението. Полицията се намесила, въпреки че буйстващата група оказала съпротива. Потърпевшият не пожела да застане пред камерата ни. Обясни, че всичко е в ръцете на полицията. Хората в Плевен дори не са чували името на Борислав Георгиев. По заведението са нанесени материални щети.

Досега В МВР са получени 75 сигнала за нарушение на изборния процес. Близо две хиляди полицаи охраняват всички 360 предизборни мероприятия, каза още Румяна Бъчварова. Строга охрана ще има и на бюлетините, обеща още вътрешният министър. Те се печатат от дни в БНБ и шест определени от тях печатници.