Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно. По този начин президентът Росен Плевнелиев отговори на премиера Бойко Борисов, който в телевизионно интервю говори за неуспешните министри и предложените от кръга „Капитал” лица в първото правителство на ГЕРБ.

„За мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното, отново да се замеряме: кой, кого и защо. За мен важният въпрос е какво смятат да свършат кандидат-президентите за България в следващите 5 години, кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават”, каза държавният глава.

Той беше част от първия кабинет „Борисов” с ресор регионално развитие.

По време на своя мандат той беше атакуван многократно от определени медии, които го свързваха с бизнесмена Иво Прокопиев и „Капитал”.

Държавният глава припомни, че през 2009 г. е бил сред водещите мениджъри в страната, член на бордовете на най-големите индустриално-търговски и работодателски организации у нас, и е бил част от икономическия експертен екип на ГЕРБ.

„Тройната коалиция по това време не даваше отговори на кризата. Не бива дебатът във връзка с бъдещите президентски избори да бъде сведен до това кой с кого си е говорил в миналото. Не съм бил част от тези разговори. Ако бях посочен от някого, щях да бъда зависим от него. Ако бях зависим, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства, които създадох на основата на ясни ценности и след много дебати кой е най-точният за конкретен пост, така че да може да помогне на България в един труден момент“, заяви държавният глава.

За каките и батковците

Президентът обвърза твърденията на Борисов, че Делян Пеевски е имал влияние над БСП, а Иво Прокопиев - над ГЕРБ в началото на първия им мандат с друг задкулисен скандал - "Яневагейт".

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебат на две каки, които си говорят. По същия начин не съм съгласен начинът, по който се прави правителството в България, да бъде сведено до двама батковци, които си говорят. Ако това е така с двете каки и с двамата батковци, това означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил", подчерта държавният глава.