Днес всички българи скърбят с народа на Франция. Днес всички ние видяхме грозното лице на тероризма. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посети посолството на Франция и поднесе цветя в памет на жертвите от кървавите атентати в Париж.

Всички ние се молим за бързото възстановяване на ранените и скърбим със семействата на загиналите, посочи още държавният глава.

Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море, но виждаме, че той се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация, подчерта Плевнелиев.

Даваме си сметка, че средата за сигурност е променена. Скърбим с народа на Франция, но и заедно с народа на Франция и всички други европейски народи, както и със световната антитерористична коалиция, ние ще вземем всички мерки за да може да  гарантираме сигурността на европейците, на българите, но и да победим тази армия на злото и да оставим в миналото тази държава на терор.

Терористите ще бъдат победени от световната антитерористична коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие. Идеологията на тероризма може да бъде победена само с по-добри идеи, само с толерантни общества, подчерта още президентът.

Към момента няма нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, отчете Плевнелиев.

Следя внимателно ситуацията, в постоянна връзка съм с всички оперативни структури и компетентни органи в държавата, каза президентът в отговор на въпрос дали предстои свикване на КСНС.

Плевнелиев определи действията на правителството да свика оперативния щаб по сигурност и миграция към МВР като правилни и навременни.

Той напомни, че КСНС към президента не е оперативен орган, а висш политически орган. В момента има нужда от ясни оперативни действия и правителството ги взима, посочи държавният глава.

Това е абсолютна трагедия, но трябва да реагираме силни и обединени. Не става въпрос само французите, а за всички европейци, заяви от своя страна френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел