Президентът Росен Плевнелиев насрочи учредителното събрание на 43 НС за 27 октомври от 14:00 часа. Той специално подчерта, че макар отговорността за датата да е негова, е искал да чуе съображенията на всички парламентарно представени партии.

„Трябва да оставим този тон на противопоставяне и видяната в последните 2 години немалко агресия в миналото”, подчерта Плевнелиев.

Преди да връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство, той ще се срещне отново с всяка една от парламентарните групи: „Ще дебатираме както за свършеното от служебното правителство, така и за всичко, което е важно за държавата”.

Като посочи, че е имало гласове както за заседание на 22 октомври, така и чак за 29-ти, Плевнелиев коментира, че дава „достатъчно, но не прекалено много време”, за да се свърши подготвителната работа преди старта на парламента.

„Има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43 НС да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не след неговото учредително заседание да има проблеми и неразбирателства”, каза държавният глава.

Сред първите спешни задачи на депутатите ще са приемане на актуализация на бюджета, подготовка на бюджета за 2015 г., спешни мерки в енергетиката, гарантиране на финансовата стабилност чрез казуса КТБ и спешна адаптация на някои европейски директиви, сред които е и тази за гарантираното изплащане на депозитите до 100 000 евро.

„Всичко това не е от гледна точка на това, че служебното правителство иска да свърши работата на избраното от парламента правителство”, подчерта Плевнелиев и обясни, че целта е да има плавен преход между кабинета „Близнашки” и наследниците му.

В тази връзка президентът обяви, че всички партии в 43 НС ще получат доклад с актуалните данни и параметри по изпълнението на бюджета, а от БНБ ще бъде изискана допълнителна информация по проблемите на банковия сектор.

Формати тук не се измислят

Росен Плевнелиев призова за декларации за приоритетите на 43 НС и за широко политическо съгласие за реформи. Той подчерта, че в хода на разговорите е бил постигнат консенсус това да се инициира от управляващото мнозинство.

Плевнелиев похвали започнатите от ГЕРБ разговори с всички останали парламентарни партии и тона в тях, но подчерта: „Отворен съм за всякакви разговори, но няма да работя по каквито и да е формати и коалиции”.

По думите му конфронтацията между партиите трябва да съществува, но на база на идеите, „а не на база на автобусите” и незачитането на демократичните принципи.

Кой всъщност поиска 27 октовмри?

Близо два часа продължиха консултациите при президента. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров напусна разговорите, след като искането му за излъчването им на живо не беше удовлетворено.

"Нашето мнение е, че парламентът трябва да започне на 20-ти, тоест максимално бързо. През 2013 г. е имало 9 дни от датата на изборите до свикването на парламента. Сега с предложението на плевнелиев те стават 22 дни", коментира Сидеров.

„Въпреки че повечето политически сили представени в 43-то НС настоявахме за дата 22 октомври, президентът заяви, че 27 октомври е неговата дата”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков след консултациите с държавния глава.

„Смятам, че консултациите с най-големите политически партии приключиха и очевидно е невъзможно мнозинство между ГЕРБ и БСП поради идейни различия и между ГЕРБ и ДПС както заявиха от ГЕРБ. От тук насетне мнозинство ще има с другите партии, парламентът трябва по-скоро да проведе учредителното си заседание, защото е парадоксално да говори, че има редица натрупани проблеми”, обясни Миков.

Той не пропусна и един по-остър намек: "Знаете, едни консултации се водят в Народното събрание, а чувам, че някои политици посещават и Банкя за консултации".

"Нашата позиция беше за възможно по-скорошното свикване на НС, не за датата, която предложи г-н президента, защото считаме, че всички тези консултации, разговори и преговори трябва да се водят в институциите", каза и Румен Йончев от ББЦ.

От АБВ изчислиха, че новият кабинет ще се гласува едва в средата на ноември. „От гледна точка на натрупани проблеми, всяко забавяне няма разумна аргументация”, заяви Румен Петков.

От ГЕРБ и ДПС изобщо не коментираха срещата при държавния глава.

Цялото изказване на Росен Плевнелиев можете да гледате тук: