Плевнелиев ще се консултира с Радев за своя служебен кабинет №3
Новоизбраният държавен глава все пак не изключва вариант този парламент да произведе ново правителство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 10
    1
Радев и Плевнелиев
Снимка: Ладислав Цветков

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник Румен Радев ще проведат консултации преди евентуалното сформиране на ново служебно правителство. Това заяви бившият командир на ВВС пред журналисти след срещата между двамата на „Дондуков” 2.

„Категорично имена не сме обсъждали, нека не бързаме, днес се подаде оставката на правителството”, подчерта Радев. По думите му тепърва предстои Плевнелиев да проведе консултации с партиите.

Според него е възможно даже да не се стигне до трето служебно правителство за период от три години: „Зависи дали парламентарно представените партии ще сформират кабинет. Представете си, че някой има волята или се състави някаква нова коалиция, нека не бързаме”.

По Конституция, държавният глава дава мандат за сформиране на правителство на първата политическа сила в НС, ако тя го върне – на втората, а третият вариант за правителства е по негов избор. „Нека да видим какво ще каже най-голямата, какво ще каже следващата и т.н.”, отбеляза Радев.

Росен Плевнелиев и Румен Радев разговарят на „Дондуков”2Плевнелиев вероятно ще трябва да сформира трето служебно правителство

Ако все пак се стигне до служебно правителство, той ще е запознат с процеса на неговото комплектоване: „Имаме споразумението с г-н Плевнелиев или по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос”.

Междувременно, от прессекретариата на държавния глава изпратиха официална информация за срещата между двамата. По отношение на ситуацията след оставката на Бойко Борисов, в съобщението пише следното: „За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора”.

  • 10
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре