Държавният глава Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).

Искането му е свързано с командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков, който напуска армията заради анонимен сигнал до Военна полиция, че е използвал военнослужещи да му ремонтират апартамента. На база този сигнал му беше повдигнато обвинение. По повод казуса с ген. Шивиков за промяна в закона вече се обяви и военният министър Николай Ненчев.

Плевнелиев счита, че всеки военнослужещ трябва да се ползва от закрилата на Конституцията.  Според атакуваните от президента законови разпоредби едно от изискванията за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация е срещу лицето да няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Президентът е на мнение, че тази норма влиза в противоречие с правилото на чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

„Законът не прави разлика дали лицето има влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер, или спрямо него е образувано наказателно производство”, пише президентът.

Според него текстът противоречи и на чл. 31, ал. 4 от Конституцията, който предвижда, че не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието.

Отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация поради образувано наказателно производство има за последица прекратяване на договора и освобождаване от военна служба на военнослужещия. По този начин се ограничава и конституционно установеното право на труд, посочва Плевнелиев.

ЗЗКИ не позволява да се прецени дали образуваното наказателно производство се отразява върху надеждността на лицето за работа с класифицирана информация, както и дали се застрашава националната сигурност. По тази причина военнослужещият не разполага с ефективна защита, даваща му възможност да обори тези заключения, а търпи негативни последици от прекратяване на договора и освобождаването му от военна служба, се казва още в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

ЗОВСРБ не предвижда ефективна защита и не дава възможност за възстановяване на длъжност на военнослужещия, дори ако наказателното производство срещу него бъде прекратено или той да бъде оправдан. Според президента това противоречи и на принципа, че Република България е правова държава, прогласен в чл.4, ал.1 от Конституцията на Република България, пише още президентът.