Интегриран вътрешен пазар на енергийни ресурси, либерализация и диверсификация на източниците трябва да бъдат тотален приоритет на Европейския съюз. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на традиционния прием, който дава за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас.

Българският държавен глава постави особен акцент върху „изграждането на добре функциониращ и напълно интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, чрез изграждането на интерконектори между държавите, чрез либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците”.

„България силно подкрепя създаването на европейски енергиен съюз и на регионални енергийни обединения чрез регионални борси за газ и ток, чрез съвместни дружества между държавите в региона за доставка и търговия с газ, петрол и ток”, заяви той пред дипломатите.

„Трябва да свържем мрежите в региона - магистрали, железопътни линии, газ, електроенергийни, телекомуникации. Свързаността е наш приоритет. Интеграцията и върховенството на закона са нашето оръжие, а не изолация и върховенството на силата", продължи президентът.

Пред посланиците Росен Плевнелиев повтори посланието от речта си в края на третата година от мандата – „2015 г. трябва да бъде годината на екипната работа в българската политика и на реформи за България”.

Президентът посочи, че българският политически елит е демонстрирал през последните два месеца нов подход в политическия живот на страната - конструктивен диалог и търсене
на съгласие. Той очаква този национално отговорен подход да бъде продължен и доразвит през новата година в името на обществения интерес за стабилност и развитие.

Плевнелиев очаква политиците да покажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическата воля да предприемем всеобхватни реформи.

Държавният глава каза, че през 2015 г. има шанс да бъдат придвижени напред важни за обществото реформи - в съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административна, водна, пенсионна, сектор „Сигурност”.

„Продължаването на реформата в българското правораздаване е стратегически приоритет”, заяви Плевнелиев. Той похвали голямото парламентарно мнозинство и категоричната политическа воля за промяна, демонстрирани в парламента с приемането на Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система.

„Макар че българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност, ще се присъединим към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа мярка за присъединяване на България към Европейския банков съюз”, каза още президентът. Той изтъкна също, че влизането ни в Шенген е стратегически приоритет за страната.

Държавният глава заяви, че ще продължава да търси съгласие и приемственост по националните приоритети. Той отбеляза, че днес доверието на гражданите в парламента и правителството започва да се възстановява след рекордно ниските нива, отчетени в средата на 2014 г. и допълни, че това е знак, че сме на прав път.

Накрая Плевнелиев посочи още, че терористичният акт срещу френското издание „Шарли Ебдо” е показал, че за тероризма и омразата няма граници и затова „борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността - наше верую”.