Президентът Росен Плевнелиев заяви, че се гордее, че е назначил Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство.

Според държавния глава Иванов е постигнал много, успял е да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество.

Плевнелиев призна, че за него оставката на правосъдния министър е била изненадваща, но добави, че е сигурен, че Иванов ще продължи и ще бъде посветен на реформата, която е изготвил и инициирал като вицепремиер и правосъден министър във второто служебно правителство.

Държавният глава отново се обяви за цялостна реформа, а не само за промени в Конституцията. „Българският народ очаква цялостна реформа. Това, което най-много вълнува българските граждани, е справедливост и тя преминава през ефективна съдебна система“, подчерта още президентът.

Промяната на Конституцията на второ четене е факт, каза Плевнелиев, като припомни, че още преди гласуването на първото четене е призовал депутатите да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

Така или иначе мнозинството в парламента прие на второ четене тези промени, които показаха каква е волята на 43-то НС да адресира дълбоките проблеми в системата на правораздаване в България и да ги решава, посочи държавният глава. Това е процес, ние сме свидетели само на една първа стъпка, надявам се, че няма да спрем дотук. Лично аз ще работя за това реформите в съдебната система да продължат, заяви президентът.

Той изрази надежда това, "което беше прието макар и не в най-пълния му вид, и очакван от гражданите вид" все пак да послужи като една основа за следващи законодателни промени.

Плевнелиев коментира темата на съвместна пресконференция със словашкия си колега Андрей Киска. Двамата засегнаха различни теми, сред които енергийни и бежанските проблеми, а преди пресконференцията бяха подписани няколко двустранни споразумения.