Служебното правителство, назначено преди ден, трябва да поведе България в нова посока към прозрачност, ефективност и сътрудничество. Така в интервю за Би Би Си българският президент обобщава цялостната задача на временното правителство.

Пред британската телевизия Росен Плевнелиев подчертава „нуждата от смели решения” у нас на фона на опасността, че установената финансова стабилност може да бъде разклатена.

„Българите обикновено са много консервативни и търпеливи, но когато трябва да се заеме позиция по важни въпроси, те действат. Аз приемам много сериозно посланията им”, казва държавният глава пред Би Би Си.

Той посочва енергетиката и здравеопазването като най-проблемите сектори в страната, в които са били налети и загубени милиарди левове. Причината – недостатъчната прозрачност и ефективност на институциите в тези два сектора.

„Пътят, който поемаме, е опасен, но много важен за България, защото повече не можем да чакаме. Вярвам, че това, което става у нас, има своите вътрешни, но и външни причини”, казва още Плевнелиев в отговор на въпрос дали смята, че Русия има пръст в разбунтуването на хората заради провалени интереси като проекта „Белене”.

Би Би Си завършва материала си, посветен на ситуацията в България, с цитати на интервюирани по улиците на София българи. Пред британската медия те казват, че страната ни е твърде корумпирана и това я прави непригодна за живеене и развитие, особено за младите хора.