Президентът Росен Плевнелиев ще върне за повторно обсъждане текстовете от Изборния кодекс, ограничаващи избирателните права на сънародниците ни в чужбина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители, посочва президентът.

По думите му ИК трябва да гарантира честността на изборите, но не за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

"Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики", отбелязва той.

Плевнелиев посочва, че макар да няма ограничение за секциите в мисиите ни в чужбина, територията на дипломатическите или консулски представителства е ограничена и това ще затрудни упражняването на активно избирателно право от страна на гражданите.

Той не открива логика в решението секции в градове без представителства в членки на ЕС да се откриват само при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Това, по думите на президента, е различно третиране само по формален белег – наличие на наша мисия в съответния град.

Росен Плевнелиев е на мнение, че не е отчетена спецификата на българските общности зад граница с ограничението в страни извън евросъюза да се откриват секции само в градове с над 1 млн. жители – и то само по една на населено място.

„Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани”, категоричен е държавният глава.

Какви са реакциите

Българите в чужбина са доволни от наложеното президентско вето след като протестираха неколкократно срещу новите изборни правила. „Доволен съм и съм много благодарен на президента, че чу гласа ни, мисля че има много разумни аргументи да се наложи това вето и изпитвам голямо облекчение”, каза Петър Бакалов от Льовен, Белгия.

Сънародниците ни зад граница се надяват при повторното разглеждане на Изборния кодекс от депутатите да се приемат разпоредби, които няма да ограничат избирателните им права.

„Ние разполагахме с един изборен кодекс, който се доказа като добре функциониращ на парламентарните избори през 2014 г., искаме връщането на този кодекс”, заяви Мария Спирова, която живее в Оксфорд, Великобритания.

Премиерът Бойко Борисов във Фейсбук обяви, че във вторник събира парламентарната група на ГЕРБ заради президентското вето.

Ветото предизвика противоположни реакции сред депутатите, като едни обвиниха президента, че обслужва турски интереси, а други го подкрепиха.

Разговорите ще се водят през следващата седмица.

Ще се вслуша ли парламентът в президентското вето?