Първопричината за почти всички от големите проблеми на България са съдебната система и изборният процес – недостатъците им водят до ниско доверие у гражданите, липса на усещане за справедливост, ниски доходи, корупция, ниска избирателна активност и други. Това заяви в обръщане пред парламента президентът Росен Плевнелиев.

Само то беше предавано пряко по националните телевизии и радио, като искането да бъдат излъчени и дебатите беше блокирано с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Държавният глава подробно представи трите въпроса по инициирания от него референдум за промяна на изборните правила – за смесена избирателна система, задължителен вот и възможност за подаване на бюлетина по електронен път.

„Той е точно толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа”, подчерта Пленелиев, който поздрави депутатите за постигнатия консенсус около конституционните промени.

По думите му провеждането на референдума заедно с местните избори ще доведе до по-висока ефективност при възможно най-ниски разходи, а освен това ще се комбинират положителните ефекти от пряката и представителната демокрация.

Мажоритарно

„Това, което изглежда безспорно, е, че българските граждани предпочитат, наред с партийните листи, да гласуват и за личности. Ако засилим мажоритарното гласуване, ще засилим връзката избирател – народен представител”, заяви президентът.

Той подчерта, че застава зад многопартийната система и подчертава основополагащата роля на партиите.

По думите му на този етап няма общо мнение каква част от народните представители трябва да се избират мажоритарно. „Не е редно президентът да поставя цифрово изражение на мажоритарността. Нека проверим волята за мажоритарен избор на суверена по принцип”, призова Плевнелиев, като посочи, че резултатът ще може да се използва като ориентир при бъдещи законодателни промени.

Задължително

Все повече се увеличава партията на негласуващите, като това влияе зле на работата и легитимността на институциите, отбеляза президентът. „Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нас”, допълни той.

Росен Плевнелиев отбеляза, че е чул много гласове за и против задължителния вот, но в рамките на кампанията преди референдума и двата лагера ще имат възможност да убедят обществото в правотата си.

„Тезата изобщо да не попитаме, защото една малка група хора са уверени в своята правота, няма място в една узряла демокрация”, подчерта държавният глава.

Електронно

Според президента, задължение на държавата е да осигури на всеки право да упражни своя вот и в съвременния глобален свят трябва да се изостави „възрожденското схващане, че емигрантът е човек, който е тръгнал да търси своето развитие другаде”.

По думите му българите извън Родината са загрижени за случващото се в нея и с помощта на модерните технологии могат да бъдат граждански активни навсякъде и по всяко време.

„Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път, но най-вече това ще е крачка в посоката, в която се развива човечеството”, подчерта президентът.