Парламентарно представените политически партии, независимо дали са част от управлението или са в опозиция, да търсят допирните точки в своите програми, за да придвижат напред важните за обществото реформи в енергетиката, съдебната система, здравеопазването, администрацията и пенсионната система.

За това призова президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с представители на БСП.

След разговорите обаче от левицата обаче изразиха притеснение, че правителството не говори за мерки за икономически растеж и създаване на работни места.

"БСП - лява България" не смята да подкрепя каквито и да било кадрови решения на управляващата коалиция”, подчерта Кристиан Вигенин, като допълни, че БСП като опозиция няма пряко отношение към това дали ще има правителство и кой ще бъде министър на вътрешните работи.

Той повтори позицията на съпартийците си, че новият външен заем от 16 млрд. лева е риск за страната и може да доведе до дългова спирала с катастрофални последици. На срещата „червените” са изразили безпокойство, че ратификационният процес е бил формален и е станал пазарлък между политическите сили.

Според левицата има съмнения, че договорът за заем, който парламентът ратифицира, се различава от това, което е подписал финансовия министър.

„Ние оставаме с впечатление че е възможно народното събрание да е ратифицирало закони, които не са същите подписани от министъра на финансите на 6 февруари. бяха ни представени договори ,на които липсваха подписите на финансовия министър и не всички договори са представени на народното събрание и сме ги изискали”, каза Чавдар Николов.

От "БСП лява България" са поставили и въпроса за икономическите санкции срещу Русия и негативния ефект от тях върху българската икономика. Вигенин го оцени на 50 млн. долара за миналата година.

От прессекретариата на президента посочиха, че и Плевнелиев, и представителите на БСП са на мнение, че страната ни трябва да се стреми към по-бързото присъединяване към Шенгенското пространство без граничен контрол, да стане част от Европейския банков съюз и да работи за присъединяване към Еврозоната.

От официалното съобщение става ясно и че народните представители са потвърдили принципната позиция на БСП за приемането на устройствени закони за дейността на службите в сектор „Сигурност“.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)