Като член на ЕС България подкрепя изграждането на отворен Европейски енергиен съюз, в който да участват и държави, извън границите на ЕС. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Срещата на върха на ООН за климата в Париж.

„Енергийната ефективност, достъпност и диверсификация са от ключово значение за устойчивото развитие”, посочи държавният глава.

Концепцията за енергиен съюз придоби голяма значимост на фона на сложните отношения на ЕС с Русия, която е основен газов доставчик. Очаква се Европа в близко бъдеще да прибегне и до доставки от страни извън Стария континент.

Вчера пред журналисти в Брюксел и премиерът Бойко Борисов подчерта, че за България най-важно е да има възможно най-много източници на синьото гориво.

ВЕИ индустрия за чудо и приказ

„България успя да изпълни 7 години по-рано заложените от ЕС цели за въвеждането на възобновяеми енергийни източници и днес техният дял в енергийния микс достига 20%. Намалихме парниковите емисии с 20% и увеличихме енергийната ефективност също с 20%”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Добивът на задължително изкупувана по-скъпо енергия от слънце, вятър и други възобновяеми източници у нас отбеляза изненадващо голям ръст, но и беше съпътствано от множество скандали. ВЕИ индустрията беше обвинена, че заради свърхпроизводството й енергетиката е в предаварийно състояние и сметките за ток растат.

Освен това, имаше редица случаи, в които проверки откриват ясни нарушения (като декларирано производство на ток от слънчева енергия през нощта), а някои мощности са свързвани директно с политически и бизнес кръгове.

Целта на форума в Париж е постигането на глобално споразумение за ограничаване на нарастването на средната температура до 2 градуса по Целзий. Плевнелиев припомни, че през последните години цената на “чистата енергия” е намаляла значително и днес можем да оставим в миналото производствените модели, разчитащи на интензивна експлоатация на природните ресурси.

Той беше категоричен, че новият модел на икономически растеж не трябва да се превръща в привилегия само на развитите държави и призова за повече инвестиции и ускорен трансфер на нисковъглеродни технологии към по-слабо развитите страни.