Европа трябва да гледа на Балканите не като на периферия, а като на център от геополитически интерес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на конференция, която събра държавни глави и премиери от Балканите и страните от Източна Европа.

Държавният глава отново подчерта, че решаването на кризите може да стане само с общите усилия на държавите. Той застана и зад идеята за създаването на система за ранно откриване на кризи към ООН. Плевнелиев изтъкна и ролята на регионалното сътрудничество за справяне с кризите.

„Всеки трябва да бъде готов да даде и дори да пожертва от собственият си комфорт и богатство, за да помогне. Ако не сме семейство, ако не подкрепим европейската идентичност, че сме заедно, европейската идея ще се провали”, подчерта държавният глава.

„Шенген не е просто закон или директива, а барометър за състоянието на ЕС. Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж да пътуваш, без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад желязната завеса преди 25 години”, коментира Плевнелиев.

По думите му, днес някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген и той е поставен в опасност.