България ще поеме ангажимент през 2015 г. да повиши процента на финансиране на армията от 1.33% на 1.5% от БВП. След това плавно, спрямо възможностите, до 2020 г. да достигне до 2% от БВП. Това заяви в Брюксел президентът Росен Плевнелиев по повод предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на септември в Уелс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се и другите държави-членки на НАТО да поемат такъв ангажимент. "Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях", подчерта Плевнелиев.

Пълен консенсус постигнаха европейските лидери относно предложението полският премиер Доналд Туск да бъде следващият председател на Европейския съвет, съобщи президентът Росен Плевнелиев след приключилото късно снощи извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Според Плевнелиев този избор е много сериозна заявка и решителен сигнал, че специално по отношение на Украинската криза и Русия, Европейският съюз ще има много ясна и принципна политика. "Източна Европа пое инициативата и вкара свежа кръв в нашия ЕС", каза Плевнелиев.

Според него широко съгласие сред европейските лидери е имало и по отношение на номинацията на Федерика Могерини да поеме поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност. Сред тримата претенденти за тази позиция беше и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според президента Плевнелиев България е имала изключително силна кандидатура и по време на последното извънредно заседание на Европейския съвет всички европейски лидери са отправяли поздравления за номинацията, която страната ни е направила.

Държавният глава заяви, че лидерите на ЕС не желаят да прибягват до крайни действия за Украйна. "Няма да се изпраща оръжие, няма да се изпращат войски, но Европейският съюз, взимайки своите уроци от Втората световна война, е длъжен да покаже характер и да защити своите ценности", коментира президентът.