Сериозно разминаване в представите си за състоянието на Плевен показаха настоящият кмет Димитър Стойков и конкурентите му по време на предизборния дебат в ефира на bTV. Той обяви, че градът излиза от орбитата на падане, докато опонентите му посочиха куп проблеми в общината.

„Аз съм безпартиен и съм подкрепен от 11 партии, това е за първи път в новата ни история. Това показва, че хората се обединяват за ново начало”, каза издигнатият от РБ и ВМРО Георги Спартански. Той допълни, че не е вярно, че Плевен се променя към по-добро и хората го доказват с краката си.

Кандидат-кметовете коментираха и многото корупционни сюжети в града.

„Това, което видяхме, е едно продължаващо темпо на спадане на доверието на хората към управлението в общината. Може би трябва да се сложи една по-здрава ръка върху всичко”, коментира Антон Георгиев от БСП. Той призна, че жена му е била назначена за шеф на „Жилфонд”, но изтъкна, че няма нищо нередно в това и върши работата си добре.

Димитър Стойков подчерта, че близки на общинари от ГЕРБ са били назначени в органите на местата власт, но това е станало след решение на 5-членна комисия.

Адриан Асенов от „Атака” беше категоричен: „Община Плевен е пропита с корупция и злоупотреби с власт. От един прекрасен град с интелигенция и потенциал стигнахме до това положение заради тези игрички”.

Проблемите на хората

Гражданите на Плевен засипаха кандидатите с въпроси, сред които за таксата за детските градини и за водния цикъл. „25 лева е прекалено ниска такса и е една от най-ниските такси за детска градина в България изобщо. Общината субсидира детските градини с над 2 млн лева”, обясни Стойков.

По отношение на водния цикъл, той каза, че забавянето няма общо с ареста и присъдата на финансовия зам.-кмет Алексей Зелов. „Водният цикъл трябваше да тръгне още миналата година, ако не бяха спрени парите на предишното правителство по „Околна среда”, обясни градоначалникът.

Представителка на „Зелените” попита какво ще направят кандидатите, за да се намали замърсяването в Плевен, което е на едно от най-високите нива в страната.

Цветан Антов от АБВ посочи, че проблем е големият брой хора, които се отопляват на твърдо гориво. Антон Георгиев от БСП отбеляза, че фирмите, които извършват изкопи, с месеци не запечатват местата, където са работили. Така се запушват шахтите и се вдига прах.

„Има редица проблеми освен твърдото гориво и автотранспорта. Плевен не се мие, не се чисти. Последното наводнение е може би причинено от непочистените шахти. 80% от мрежата е нерахибилитирана”, каза и Николай Маринов от НФСБ.

„Когато се изсипят 41 литра за по-малко от 30 минути, няма канализация, която да поеме такова количество вода”, отговори кметът. Той обяви, че ще бори замърсяването със саниране на блоковете и разширяване на тролейбусната мрежа.

Проблемите на бизнеса

Именно наводнението от преди няколко седмици, когато заведенията на новоремонтирания площад бяха буквално отнесени, стана повод кандидатите да коментират и начина, по който се изпълняват големите проекти.

„В други градове с ремонтирани площади вали дъжд, а не става така”, отбеляза Георг Спартански и допълни, че авторите на проекта публично са се отказали от него заради липса на диалог и лошото качество на ремонта, извършен от фирма, която не е от региона.

„Проектите са големи, малко са плевенските фирми, които отговарят”, призна Стойков. Той обяви, че е даден шанс на местните компании да участват в програмата за енергийна ефективност.

Маринов отбеляза, че в Общинския съвет основното внимание е насочено към обществените поръчки и твърде малко се говори за контрола при изпълнението.

Адриан Асенов посочи, че общината е дала 245 000 лева за ненужна, според него, смяна на мраморните плочки, които са една от емблемите на Плевен. Според националиста, целта е била дадена фирма да спечели и след това да се „отчете”.

Той обяви, че ако стане кмет, ще раздвижи бизнес климата чрез активизиране на търговско-икономическите отношения с Москва, с която Плевен е побратимен град.

Антон Георгиев и Димитър Стойков обещаха нови предприятия с хиляди нови работни места. По този повод Цветан Антов запита дали общината ще гради фабрики, защото в крайна сметка става дума за частни инвестиции, които не са подвластни на решенията на кмета.

Консенсус

Единствената тема, по която имаше съвпадение между управляващи и опозиция, беше дали Плевен трябва да приеме имигранти.

Представите на „Атака” и НФСБ се обявиха безусловно „против”, Георгиев отбеляза, че „само бежанци ни липсват”, Спартански заяви, че „на този етап категоричното мнение на гражданите е против”, а Стойков не пропусна да напомни, че вече е убедил управляващите, че в общината няма подходящо място.

Цветан Антов единствен посочи, че настаняването на чужденци „не е приятно”, но трябва да помислим и как бихме реагирали, ако българи бягат в чужда държава и там отказват да ги приемат.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете