ДАНС не подслушва и не разработва депутати. Това заяви председателят на родното ФБР Владимир Писанчев пред Парламентарната комисия за контрол на службите, предаде БГНЕС.

Той беше привикан за обяснение, след като в сайта faktor.bg се появиха документи на ГДБОП и ДАНС, свързани с операцията, при която преди няколко седмици френските власти заловиха 1.4 тона кокаин. В хода й беше претърсена автокъщата на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Публикуваните в сайта справки показваха, че са били подслушвани разговорите му – в това число, и с депутати.

Народният представител от левицата Георги Кадиев поиска в прав текст от ДАНС да му кажат дали са записвали негови телефонни разговори. Той допълни, че от справката вероятно са извадени имена на хора, с които е известно, че Алексиев контактува.

Сега Писанчев потвърди автентичността на изтеклия документ, но отказа да коментира дали това означава, че Орлин Алексиев е бил подслушван. Някои наблюдатели са на мнение, че общинарят е бил "пришит" към разработката с цел партията му да бъде компрометирана с една по-скоро медийна акция.

Шефът на ДАНС насочи темата в посоката, която властите обикновено предпочитат в такива ситуации – как поверителната информация е била изнесена: "Няма да коментирам това, извършваме проверка как е изтекло, заедно с МВР, както е станало точно и ще има резултати".