Двойно орязване на партийната субсидия – това предвижда законопроект, внесен от Патриотичния фронт.

Така сумата трябва да падне от 11 на 6 лева за глас годишно. Идеята не е нова и за това се говори отдавна, но за първи път има внесен законопроект в Народното събрание.

В момента у нас субсидии взимат общо 10 партии. Това са тези, които са прехвърлили 1 процент от гласовете на хората на парламентарните избори. Това са осемте парламентарни партии плюс „Движение 21” и „Глас народен”.

На последния вот за големите партии, които получават субсидия, са гласували около 3 144 000 души. В пари това означава 34 милиона и половина субсидия. Ако тя бъде намалена на 6 лева, в партийните каси ще влязат 18.8 млн. лева. А това означава, че ще спестим близо 16 милиона лева.

За целия мандат това са почти 63 милиона лева, които могат да се ползват за други цели.

Например

За тази година бюджетът на БАН е под 80 милиона лева. Заради това те са на ръба на оцеляването. Какво биха правили, ако имаха 16 милиона отгоре?

„Ще се решат проблеми, които ще помогнат изследванията да са по-качествени, външни проекти да се получават по-лесно, замразени дейности като издаване на патенти да бъдат финансирани”, отговори проф. Митко Димитров.

Засега обаче това е само мираж. Освен ако мнозинството депутати не подкрепи предложението на Патриотичния фронт.

Малко вероятно

„В ситуация на икономическа криза е редно да се правят икономии. по-добре да съкратиш парите на партиите, отколкото да съкращаваш служители и работници”, заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Патриотите предлагат и таван на субсидията - до три милиона годишно. Засега идеята не се приема ентусиазирано дори от партньорите им в коалицията.

„С това се спекулира, има популизъм. субсидията трябва да е такава, че да дава възможност на партиите да функционират без зависимост от външни спонсори”, смята Борис Станимиров от Реформаторския блок.

Според Каракачанов, има много партии, които не успяват да изхарчат парите си и ги държат в банки. Така печелят от тях и втори път под формата на лихви.