Ново и изключително сериозно предизвикателство пред страната ни е огромната бежанска вълна, заливаща Европа. Това каза председателят на Парламентарната група на ПФ Валери Симеонов в изявление по случай новата пленарна сесия на Народното събрание.

„ПФ ще настоява при актуализацията на бюджета да се увеличат средствата за МВР за по успешна борба с миграционния поток и битовата престъпност и за увеличение на бюджета на Министерството на отбраната за възстановяването на бойната готовност на армията”, каза той.

Припомняме, преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не се предвижда коригиране на бюджета. Пред в.Труд той посочи, че се очертават по-високи приходи, но те ще отидат основно за покриване на дефицита.

Според националистите е необходимо да се ускори изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция като най-сериозна мярка срещу емигрантите. Симеонов допълни, че е необходима промяна в законодателството, за да се увеличат санкциите срещу трафик на хора.

„България трябва да постави категорично искане за разпределяне на отговорността и тежестта на бежанския поток между всички държави в ЕС. Своя дял трябва да поемат и САЩ, като основен виновник за голяма част от близкоизточните конфликти", каза още той.

Ще я бъде ли коалицията?

Симеонов припомни и седемте приоритета за изпълнение, които поставиха през юни, което по думите му, се е наложило поради забавянето на изпълнението на заложените в програмата за стабилно управление въпроси.

Той отчете, че по промяната в изборното законодателство е постигнат частичен успех, свързан със съгласие за увеличаване на наказанията за купуване и продаване на гласове.

Какво очаквате от новия политически сезон?

„От всички нас зависи запазването на относителната политическа стабилност в нашата родина, независимо от сериозните политически различия, защото по този начин ние ще изпълним своя дълг като народни представители”, заключи той.

Задача №1: ДПС вън от властта

Отстраняването на ДПС от всички властови позиции остава най-важната задача на Патриотичния фронт, тъй като ясно осъзнаваме, че разделянето и противопоставянето на българското общество на етнически и верски признак е най-голямата опасност за държавността.

Той посочи, че до момента националистическото обединение е постигнало „определени, макар и скромни постижения, които дават добра тенденция”. Като пример той даде Декларацията за осъждане на Арменския геноцид.

„Зад декларацията се обединиха всички национално отговорни партии, без ДПС. Техните представители не само не подкрепиха декларацията, но напуснаха и пленарна зала. Това показва безперспективността, изостаналостта и криворазбраното обслужване на интересите на южната ни съседка Турция, от страна на най-вредната политическо-мафиотска структура през последните 25 години”, заяви Валери Симеонов.

...и още задачи

Друга задача пред ПФ и парламента е предприемането на мерки за насърчаване и възраждане на икономиката, отбеляза Симеонов.

„Решителен етап от окончателното решаване на проблемите в енергетиката ще бъде приемането на Закона за прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица-изток 1 и 3 внесен от Патриотичния фронт”, каза Симеонов.

Той заяви, че ПФ ще подкрепи и реформите в съдебната система, здравеопазването, образованието и разтоварването на социалната система от прекомерните социални помощи, водещи до "създаването на застрашително нарастваща социална прослойка от неработещи и неплащащи данъци консуматори".

По темата с актуализацията на бюджета, Валери Симеонов се обяви и за допълнително финансиране на Министерство на културата.