Преди да вземем решение по случая с Орхан Исмаилов трябва да получим отговор от премиера било лично или чрез негов представител, заяви каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ).

Симеонов посочи, че не приемат да получават отговор чрез пресата, при условие, че са посетили премиера лично с Красимир Каракачанов. „Не чакайте първосигнало да сваляме в началото на зимата това крехко правителство, което едвам е закрепено”, каза още Валери Симеонов.

Той отбеляза, че разчитат на национално отговорно решение. Според лидера на НФСБ има няколко варианта за излизане от ситуацията - може Реформаторският блок да оттегли Исмаилов, премиерът или министърът на отбраната да го освободят или той да си подаде оставката.

„Нашето настояване не трябва да се приема като атака срещу човек с друг етнос”, коментира Симеонов и допълни, че в такъв случай биха искали и оставката на министъра на културата Вежди Рашидов.

„Имаме претенции срещу човек, чиято цяла кариера е партийна и е разработена от ДПС, нямащ качествата за длъжностите, които е заемал и е явно политическо назначение”, каза Симеонов. Той допълни, че това предложение за заместник-министър на отбраната е направено не от РБ, а еднолично от Корман Исмаилов, който е в близки отношения до ислямисткото ръководство на Турция.

Съпредседателят на ПФ посочи, че е в противоречие на националните интереси Орхан Исмаилов да има достъп до сериозна класифицирана информация и различни икономически механизми в министерството.