Аз мисля, че сме далеч от гражданска война. На този етап основните политически сили (с известни изключения) не допуснаха преекспониране и спекулиране с темата. Нуждаем се от много отговорен диалог, който за съжаление не е по силите на държавния глава като начин на организация и като цели, които трябва да бъдат поставени на политическите сили.

Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в студиото на „120 минути”. Бившият вътрешен министър похвали работата на МВР при последните сблъсъци на българи и роми, като посочи, че полицията не е допуснала сама да стане фактор за повишаване на напрежението.

Петков припомни, че и в Гърмен, и в Орландовци основните протестиращи са се оказали хора, които не са местни.

„От 1990 г. допуснахме структуриране на общности, които са извън правото”, в същото време отбеляза той. Според него единственото решение е „ред и законност за всички”, като припомни, че в Стара Загора и ред други общини незаконни гета са били премахвани без това да довежда до напрежение.

Задължителен вот, ама за малко

„България трябва да мине през етап със задължително гласуване. Това не бива да бъде превръщано в постоянен инструмент за натиск върху гражданите”, заяви Румен Петков.

Задължителното участие във вота е един от въпросите в референдума, поискан от президента Росен Плевнелиев. Петков не спести критиките си за начина, по който въпросът с общественото допитване влиза в публичното пространство. По думите му държавният глава е формулирал въпросите по „нормалния за него неадекватен начин” и, например, не става ясно какво става, ако даден гражданин откаже да пусне бюлетина при задължително гласуване.

Румен Петков отново подчерта, че при провал на референдума Росен Плевнелиев трябва като инициатор да поеме отговорност и да подаде оставка.

С мирния атом към светло бъдеще

„Няма нормален човек, който иска инвестиционна атмосфера, който иска добри условия за българския бизнес и за чуждестранните инвеститори, който да иска такова рязко увеличение” – така зам.-председателят на АБВ коментира новите по-високи цени на тока.

В същото време, той отбеляза, че грешките в енергийната политика са направили настоящата ситуация практически неизбежна. По думите му ако по АЕЦ „Белене” и „Южен поток” се работеше и към момента, България нямаше да е застрашена да стане зависима.

„Това задържане на цените, който направи министър Драгомир Стойнев и, като цяло, кабинетът на Орешарски, сега ни удря по този жесток начин”, заяви Петков.

Той припомни, че АБВ има стратегия за развитие на ядрената енергетика в България.

На социалистическия фронт нещо ново

Румен Петков обясни и защо АБВ са подкрепили с подписите си жалбата на БСП до Конституционния съд за новия дълг от 16 млрд. лева, който управляващите си разрешиха преди няколко месеца.

Той посочи, че според експертите на лявата формация, шансовете решението на НС да „падне” са почти нулеви, но е важно да „се извърви целият път (...) всичко останало ще остави впечатление, че са впрегнати лостове, за да не се стигне до КС”.

Петков заяви, че ако е бил на мястото на ръководството на ПГ на ГЕРБ също е щял да подкрепи жалбата, за да може след края на процедурата в Конституционния съд да се изправи пред обществото и да покаже койе бил крив и кой – прав.

„За мен много важно е това, което АБВ показа – че АБВ не е проблемът вляво, а решението на проблема вляво. (...) Единственият сектор, в който имаме отчетливо движение напред, се ръководи от зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин и това се признава от всички политически сили”, заяви Петков.

Той коментира и изненадващото присъединяване на бившия си колега Георги Близнашки към екипа на ДПС: „Не зная дали е метаморфоза, или е стремеж на професор Близнашки да получи солидна трибуна, чрез която да защитава тезите си, които достатъчно ясно е изказал и досега за съдебната реформа”.

По думите на Петков, няма друг отговор, „съхраняващ неговото достойнство”.