Петима съветници влизат в екипа на вицепремиера по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова, съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник.

Началник на политическия кабинет на Цанова ще бъде Марияна Кордова, Малина Крумова ще отговаря за оперативните програми на ЕС, Савина Големинова поема контрола на еврофондовете, Албена Ивайлова поема връзките с медиите, Ива Йорданова ще отговаря за Агенцията за българите в чужбина, а Васил Величков се заема със системата на електронно управление и стратегията за обществените поръчки.

И.д. началникът на кабинета Марияна Кордова е възпитаник е на Немската езикова гимназия в София. Тя е магистър по макроикономика и финанси от Университета на Западен Илинойс, САЩ, и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Стипендиант е на по програмите „Фулбрайт”, САЩ, и „Чивънинг” на Форийн офис, Великобритания. Има специализация по мениджмънт във Висшата школа по администрация (ENA), Париж.

Кариерата й стартира като експерт в ГУ „Външни финанси” на Министерството на финансите. Заемала е различни длъжности в администрацията на Министерския съвет на Република България, които са свързани с процеса по координация на присъединяването на България към ЕС и управление на европейските фондове.

От 2008 г. досега е директор на дирекцията в АМС, която отговаря за мониторинга на програмите, финансирани със средства от ЕС. В периода 2010-2012 г. е одитор в Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия в Брюксел.

В политическия кабинет Малина Крумова отговаря за оперативните програми „Околна среда”, „Регионално развитие”, „Транспорт” и Програмата за развитие на селските райони. Завършила е Американския университет със специалност политология и международни отношения. Има магистърска степен от съвместна програма на Университета в Болоня и Университета в Сараево по „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа”.

От 1998 г. се занима с управление на проекти и програми. През 2007 г. постъпва в МОСВ като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма. В мандата на служебното правителство на Марин Райков изпълнява длъжността заместник-министър на околната среда и водите.

Гл. ас. д-р Савина Големинова отговаря за правните аспекти, свързани с прилагането на системите за управление и контрол на европейските фондове. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1993 г. досега е преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ, Катедра „Административноправни науки”, и в Стопанския факултет на СУ. Има специализации в Т.М.С. Асър Институт, Хага, Холандия, в Международно бюро за данъчна документация - Амстердам (IBFD), в Европейската академия за данъци, икономика и право, Берлин, Германия, и др. Защитила е докторска дисертация на тема „Финансови правни отношения в системата на публичните средства от структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз”.

Албена Ивайлова, която отговаря за връзките с медиите, е завършила Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски” през 1992 г., като последователно е работила като репортер и редактор във вестник „Култура”, радио „Витоша” и вестник „Стандарт”. Била е директор на новините на Нова телевизия и Канал 3.

От 1999 г. до 2001 г. Ивайлова е била директор на Дирекция „Информация и връзки с обществеността” на Министерския съвет. От 2002 г. се занимава с корпоративен ПР, като е работила за редица български и чуждестранни компании. Съдружник е във фирма за маркетингови комуникации, от където е в неплатен отпуск за периода на работата й в политическия кабинет.

Ива Йорданова, която ще отговаря за работата с Агенцията за българите в чужбина от ресора на вицепремиера, е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise – организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. Печели програмата на Европейската комисия „За повече жени в европейската политика” – 2014 г. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на партия „Движение България на гражданите”.

Васил Величков поема ресорите, свързани с Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН), развитието на електронно управление и стратегията за обществени поръчки.

Той е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил „Математика и информатика”, след което учи в УНСС. През 1994 г. основата първата си ИТ фирма, през 1999 г. е назначен за директор „Информационни технологии” на банка „Хеброс”. В периода 2008-2011 г. участва в проектите по изграждане и поддръжка на редица ключови електронни регистри – Търговския регистър, Имотния регистър и Кадастралния регистър. През 2009 г. става член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии с ресор „Стратегически ИКТ политики”.

Васил Величков е член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, като същевременно активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани