„И двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани”, заяви здравният министър в оставка Петър Москов след среща на Реформаторския блок и ГЕРБ в Министерски съвет.

Той добави, че разговори между двете партии за съставяне на кабинет в този парламент ще има чак когато президентът Росен Плевнелиев връчи мандат на БСП и той бъде върнат.

„В разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП”, коментира Москов.

„Срещата протече конструктивно. Бяха обсъдени в детайл двете години на съвместно управление в коалицията и РБ и ГЕРБ дадоха своята висока, добра оценка за начина, по който тези две години работеше коалицията и за резултатите, които постигна това управление”, каза той.

„Реформаторският блок не вижда възможност и причина да води политически консултации и с парламентарно представени партии извън формата на сегашното мнозинството”, допълни още здравният министър в оставка.

„Не е въпрос има ли живот в парламента, въпросът е има ли траен и ясен хоризонт в широка времева рамка, която да доведе до добрите неща, които се случваха през тези две години”, каза Москов.

„Румен Радев има задължение да отговори на поканата на Росен Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство”, заяви след срещата Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя добави, че е много рано да се водят официални разговори за бъдещи коалиции, тъй като предстои мандат да бъде връчен на втора и трета политическа сила.

„Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да се хвърля страната в хаос, и да приеме мандата и да направи правителство”, допълни още Стоянова.

„Реформаторите не са като Патриотите – да редят кабинет преди да са получили мандата”, допълни Стоянова.