Комплексните онкоцентрове няма да бъдат закривани, текстът относно тяхното ликвидиране в проектозакона ще се промени, но няма да се отстъпи от изискването за комплексност на лечението.

Това каза здравният министър д-р Петър Москов след среща с ръководството и лекари от Комплексния онкологичен център в Пловдив, предаде БГНЕС.

Припомняме, заложеното в проектозакона предложение за сливане на специализираните медицински центрове с многопрофилните болници вдигна на протест медици от цялата страна. Те протестираха срещу здравната реформа на Москов с твърдението, че грижата за пациентите ще се влоши ако центровете преминат към болниците.

След срещата, продължила два часа и половина, здравният министър каза, че където има подобни лечебни заведения в страната ще се действа спрямо конкретиката. „В Пловдив това ще бъде функционално обединение с многопрофилна болница при запазване на юридическата самостоятелност на центъра”, допълни още той.

Според Москов срещата е преминала успешно и двете страни са постигнали нужното съгласие. „Държавата получава гаранцията и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно лечение на пациентите ще се случи, държавата в мое лице дава гаранцията, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение, ще бъде променен”, поясни той.

Онкологията в Пловдив ще се превърне във функционално дружество заедно с други болници в града. Те ще могат да кандидатстват пред здравната каса заедно с ясната гаранция, че осигуряват всичко нужно на пациентите си.

„Аз нямам за цел да сменям или свалям определено ръководство, или да слагам шапка върху него, било то на държавна, или на общинска болница. За мен целта, заложена в законопроекта, както се разбрахме с колегите от КОЦ-а, е изпълнена, т.е. ще бъде осигурено гарантирано комплексно лечение”, поясни още Москов.

Той допълни, че формулата разработена за Пловдив е възможна и на други места.