Две бандитски лобита спускат завесата над КТБ и карат хората да гледат там, където не е истината. Това заяви в „Лице в лице” по bTV Петър Москов от Реформаторския блок във вторник. По думите му бързият фалит на банката е целта на едното - „Доган-Пеевски”, а това на Цветан Василев „използва вложителите като щит”, за да избегне отнемането на лиценза.

Той каза още, че виновните за ситуацията са ДАНС, прокуратурата и БНБ, защото не се контролирали престъпленията, вътрешни вътре в КТБ. Той цитира публична информация от провеждащото се разследване на банката, според която 90% от дадените кредити са към свързани лица.

„Това означава, ако аз съм управител, да финансирам себе си с депозита, който вие сте вкарали в банката. Докато тези шайки бяха заедно, това нещо продължаваше, и продължаваше, и продължаваше(...) Ако цялата истина за тези досиета не излезе, ако виновните не бъдат наказани, това означава, че всеки може да прави същото. Това не е възпитателно”, каза Москов.

„Не съм чул нито едно смислено решение”, продължи Москов като обяви плана на РБ, според който ще бъдат постигнати: незабавен достъп до гарантираните 100 000 евро; ясен път за вложителите с над 100 000 евро да получат във времето сериозна част от тях; противпоставяне на това да се изплащат липсите с парите на данъкоплатците; разкриване на досиетата „КТБ”; ясни законодателни мерки, които да препречат на повторен сценарий „КТБ”.

Според него не е нужно да бъде обявен фалит на банката, както и да бъде отнет лицензът й. Има възможност още депозитите до 100 000 евро да бъдат изплатени още сега – чрез прилагане на европейската директива 94/19ЕО. Москов каза още, че първият законопроект, който ще внесе РБ след изборите, ще включва задължителното прилагане на този документ.

На въпрос откъде ще дойдат парите, той посочи Фонда за гарантиране на депозитите, където средствата са от търговските банки. Там има 2,2 млрд. лева при необходими 3,6 млрд. лв.

Петър Москов отправи директно питане към ГЕРБ, защото в БСП според него няма бъдеще, – какво ще бъде тяхното решение, ще взимат ли пари от данъкоплатците.

„Ако парите се вземат от бюджета, това означава нов държавен дълг и следващата година някакви други разходи трябва да бъдат намалени. Откъде прелагат да се вземат?”, попита зам.-председателят на ДСБ.

На въпрос за евентуално партньорство с ГЕРБ след изборите, Москов коментира: „Блокът в последната повече от половин година заявява, че единственият възможне партньор е ГЕРБ. Това партньорство обаче може да лежи единствено върху ясни принципи на управление и нови лица в изпълнителната власт. Играта е базирана на правила”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”