Нужна е радикална промяна в начина, по който държавата гледа на образованието, здравеопазването и сигурността, защото именно учените, здрави и сигурни хора са единственият ни ресурс. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият здравен министър д-р Петър Москов.

Според него в следващите години трябва в тези три сектора да се заделят допълнителни 10 млрд. лв.

Като илюстрация на проблемите в момента той даде пример с Медицинския университет, където сега се разследва фиктивен прием на чужденци, вече се водят дела и за други злоупотреби, а освен това сменилите за кратко време няколко ръководни екипа водят битка в съда.

„Когато университетът, училището, болницата се разглеждат като производствено предприятие, което произвежда определена стока – излекуван човек, образован човек; когато от системата се изискват финансови резултати – един университет е добър, когато финансовата му стабилност е добра, не бива да се учудваме, че се случват такива неща”, подчерта Москов. Според него винаги ще се търсят начини на ръба на закона и отвъд именно, за да се постигнат добри финансови резултати, ако това е единствената цел.

По отношение на сигурността, той беше категоричен, че „не е проблем, че са дадени 100 млн. на полицаите, проблем е, че не е част от системна политика”.

По отношение на общинските болници той беше категоричен, че местните власти трябва да се грижат за собствеността си: „Ако нямат пари общините, на следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не просто колко още столчета в парка ще направят, а и какво ще е нужно от обществото (било като по-висока местна такса или по-висок данък), за да може болницата да съществува, да има качествени лекари и оборудване”.

Той беше категоричен – град без болница, училище и полицейски участък няма как да спре изтичането на гражданите си към София, Варна и Пловдив. По думите му приватизацията е възможно решение, но само при гаранции, че лечебното заведение ще продължи дейността си при същите условия.

Москов коментира и случая с мъжа, починал след забавяне на трансплантация в чужбина. Заради кончината му започна проверка в Комисията за лечение в чужбина, а вдовицата с две малки деца съди министерството, защото е убедена, че бюрократични спънки са провалили животоспасяващата операция във Виена.

Петър Москов, министър на здравеопазването по това време, защити колегите си и заяви, че в Австрия на два пъти са отказали да оперират мъжа поради различни причини.