Петър Димитров в следствието: Дойдох, за да участвам в предизборната кампания
Ексминистърът днес се сдоби с обвинение за "Белене"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Петър Димитров: Правителството на България се самоуби

Бившият енергиен министър Петър Димитров се яви тази сутрин в столичното следствие. На него му беше повдигнато обвинение, за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро. около проекта за АЕЦ „Белене”.

Той е с мярка за неотклонение "подписка".

На влизане той отговори на въпроса защо е привикан с думите, че е дошъл, за да участва в предизборната кампания.

Двама бивши шефове на НЕК се сдобиха с обвинения заради АЕЦ „Белене”Сключили са неизгодна сделка, от която щетата е над 77 млн. евро

Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с „Атомстройекспорт“. С него основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ „Белене“, е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“. Става дума за корпус, парогенератори и друга техника, съхранявана на площадката на ядрения остров.

Енергийни експерти твърдят, че техниката първоначално е била оценена на 295 млн. евро, а след това цената се е сринала до малко под 165 млн. евро. Допълнително страната ни се е задължила да поеме и всички разходи за транспортни такси и мита, включително на руска земя.

Петър Димитров твърди, че техниката е била много стара - на 20 г. и не е имало друг купувач. Той призова да се провери на каква цена е купена техниката, а не на каква е продадена.

"Много важен е този месец за главата на българина и трябва да стигнем до гънките му, за да си направи изводи, че виновни са не онези, които от 2009 до 2013 година не информират "Атомстройекспорт", че проектът е спрян и не бива да се работи по оборудването, не бива да се харчи повече... Още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума. Тогава от тази сума нещо щеше да ни върнат...", коментира Димитров.

Припомняме, Софийската градска прокуратура обвини във връзка с разследването бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян.

Освобождават Асен Гагаузов, Румен Овчаров и Петър Димитров от ръководствата на енергийни дружестваСтава дума за компаниите "Ай Си Джи Би" АД, Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" и "Лукойл Нефтохим Бургас"

Вчера беше оповестено, че енергийният министър от кабинета „Станишев” Петър Димитров ще бъде освободен от Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре