Пенсионната реформа на социалния министър Ивайло Калфин мина на първо четене в парламента.

Депутатите приеха диференцирано плавно нарастване на възрастта и осигурителния стаж за трета категория труд до достигане на 65-годишна възраст за жените и за мъжете през 2037 година, след което да се въведе автоматичен механизъм за повишаване на възрастта при отчитане продължителността на живот.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от правителството, бяха приети след цял пленарен ден дебати със 115 гласа "за", 35 - "против" и 19 "въздържал се”.

За реформата на Калфин гласуваха депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и четирима депутати от ДПС. Други шестима от депутатите на ДПС се въздържаха, а по-голямата част от парламентарната им група не участва в гласуването. Въздържа се и групата на Патриотичния фронт. Срещу законопроекта гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които имаха собствени законопроекти за промени, отхвърлени от мнозинството.

Според приетия проект необходимият осигурителен стаж за пенсиониране за трета категория труд през 2037 година трябва да стигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. Сега е 38 години. За лицата, които нямат нужния стаж, който е не по-малко от 15 години, се предлага също плавно увеличение на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години.

Всички тези промени се предвижда през 2037 година да доведат до постепенно намаляване на разходите за пенсии с около 0,5 на сто от БВП, мотивира се вносителят.

От 1 януари 2017 г. ще се увеличи и размерът на осигурителната вноска във фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт и с още 1 на сто от 1 януари 2018 г, за да се осигури по-голяма независимост на пенсионната система от държавния бюджет.

В същото време се отменя предвиденото повишение на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7 на сто от 1 януари 2017 г. Депутатите одобриха нова разпоредба, която дава възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, които имат нужните години, но не им достига възраст до 12 месеца. В този случай пенсията се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец и е пожизнена.

Ако няма промени, след 10 години ще има още по-тежки резултати, катастрофа с пенсиите и обезсмисляне на солидарния модел, предупреди вицепремиерът Ивайло Калфин.

Той обърна внимание колко е важно системата да е постоянна, експертна, устойчива, а не политическа. Това, което предлагаме, гарантира увеличение на новите пенсии с около 40 на сто за няколко години, обясни Калфин.

За да бъдат устойчиви предлаганите мерки, освен експертно съгласие, много важно е политическото, което към днешна дата е особено крехко, дори в рамките на 4-те политически сили от мнозинството, обърна внимание председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

Според него рисковете са в това, че финансовата стабилност на пенсионната система зависи от демографски характеристики и от икономическия растеж. Според него от социална гледна точка е поносимо плавното увеличение на възрастта за пенсиониране. Решение на проблемите ДПС вижда в сериозни инвестиции - вътрешни и външни, увеличени доходи и постъпления в осигурителната система.

На вдигането на осигуровките се противопоставиха от Реформаторския блок, но гласуваха "за" проекта на МС.

Няма друга страна в Европа, в която данъчно-осигурителната тежест да надхвърля 70 на сто, нужно е да се търсят буферите, обяви от своя страна Димитър Байрактаров от ПФ, цитиран от БТА.

Според него е нереално да се очаква 40 на сто увеличение на пенсиите през следващите години, защото осигурителният доход и средната заплата за страната се понижават.

Проектът на правителството не отговаря на очакванията на днешните и бъдещите пенсионери, затова БСП не може да го подкрепи, обявиха Корнелия Нинова и Янаки Стоилов.