Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза днес пред журналисти в Хасково, че автомагистрала "Марица" трябва да бъдат готова до края на годината.

Двата лота на автомагистралата се финансират по оперативната програма "Транспорт" и трябва да ги завършим задължително през тази година, защото това е последната година на европейското финансиране, уточни министърът.

Павлова отбеляза, че ако няма извънредни бедствени ситуации, предизвикани от климатични усложнения, през юни трябва да бъде завършен единият участък от магистралата, а цялата трябва да е готова до края на август.

Банки и ведомства също ще имат думата за санирането

В Хасково Павлова представи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Тя уточни, че банките, които притежават апартаменти в сгради, собствениците на които желаят да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, също трябва да дадат съгласие за включване в проекта. Това са отнася и за ведомствени апартаменти на МВР, на Министерство на отбраната или на друга институция.

В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места.

Павлова посочи още, че ако търговско дружество притежава апартамент и получава държавна помощ в размер на над 396 000 лева, ще трябва само да си покрие мерките за енергийна ефективност.